Packlista och tips till Hawaii

TIPS/PACKLISTA ATT TA MED TILL HAWAII:
Utrustning Mask, snorkel, fenor. Eventuellt en Shorty = våtdräkt med kort ärm och ben, bra för den frusne samt att den ökar flytkraften (finns billiga på Clas Olsson och Jula postorder och butik, finns även på Hawaii, men kostar där mellan ca 450-1000kr). Många simmar enbart i badkläder.

Kläder Sommarkläder som: Shorts, strandkjol, linne, t-shirt, toppar, sommarbyxa , något långärmat ifall du blir solbränd (ex skjorta). Någon varmare tröja, långbyxa, kan blåsa samt vara lite ”kyligt” på kvällen. Regn’ och vindtät jacka (förslagsvis reser du i densamma). Kan regna på Hawaii, speciellt på vulkanutflykten – så ta med regnställ!

Finkläder” Någon kväll brukar de flesta gå ut och äta (på eget initiativ)kanske ta en drink inne i Kona etc. Klädsel brukar då vara allt från enkel sommarklänning till jeans och en lite finare topp = helt upp till var och en.

Hawaii har en avslappnad atmosfär och det krävs inga galaklänningar.

Skor Motsvarande Jympa/promenadskor och sandaler (promenadvänliga). Eventuellt ”finare” skor/sandaler för den som vill.

Material Anteckningsblock + penna (du kommer själv att skriva ned anteckningar efter meditationer, övningar etc.). Sittunderlag, litet vikbart, för ”knöligt” stenunderlag vid utflykt (annars ihopvikt tröja/handduk för den tålige).

Badkläder/Badhandduk Bikini och/el Baddräkt. Har du 2 så ta med för ombyte.

Lakan/handduk Finns i huset, även för beachen

Reskläder & Handbagage Exempel på klädsel under flygresan (efter förfrågan, den är mycket lång. Minst 24 timmar och ibland upp till 48 timmar.) Jeans, topp, luvtröja, ytterjacka, jympaskor, stödstrumpor, liten nack/flygkudde.

Handbagage: Liten ryggsäck (bra att ha vid utflykter på hawaii), 1 ombytes topp/t-shirt, hygienartiklar (skönt att fräscha till sig vid mellanlandningar, tänk på vätskereglerna), en lätt bok, anteckningsblock och penna. Programmet!

Viktigt: Pass, biljett, körkort, kontanter, Visakort el motsvarande.

Mask och snorkel i Handbagaget (utifall bagaget blir försenat)

Övrigt ”kom ihåg” Solglasögon, keps/solhatt, solskydd, myggmedel, kamera, film, batterier, adapter, laddare, sjösjukepiller, egna mediciner samt övriga hygien och kosmetiska produkter.

Försäkring: En gällande hemförsäkring eller annan extra försäkring är ett krav när du är med oss.

Tänk på: Att du övar dig så att du blir van vid att snorkla. Detta för att du skall få så ut så mycket som möjligt av din vistelse och för att du inte skall sinka gruppen. Kontakta en dykförening i din närhet om du känner dig osäker. Det räcker om du kan ha ett cyklop på dig och andas i din snorkel i minst en kvart utan att ta upp huvudet (kan tränas i badkaret). Att lära sig sparka med fenorna är också bra eftersom det kan gå lite vågor ibland på Hawaii.

Du kan också ringa en dykfirma och kolla om de har några snorkelkurser på gång.

Vi simmar nästan alltid från stranden när vi ska möta delfiner. Lotten känner till området och delfiner och valars vanor vilket gör att vi blir introducerade till deras platser och deras sätt att leva under dagarna i de olika vikarna runt Kona området.

Under kursen går vi ut med båt en dag för dem som vill. Man kan också hyra kajak.

På Hawaii går det bra med kontanter, och alla kreditkort, det finns bankomater där du kan ta ut kontanter på dina kreditkort.

Om du vill: Körkort. Du behöver ett kreditkort och ett körkort för att få registrera dig som förare på bilar i USA. Att vara förare på en bil ger dig stor frihet att åka på egna småutflykter och göra egna ärenden. Vi bor i Kealakekua som inte är någon stad, så det är en bit att köra till affärer och banker. Inga kommunala transporter finns. Du som inte kör måste lita på att någon kör dig. Ingen annan får köra än den som är registrerad, enligt amerikanska försäkringsregler.

Elektricitet: Hawaii tillhör USA och de har annan strömstyrka (120 volt) så våra elprylar fungerar inte utan omvandlingsadapter. Kolla sådant redan innan du reser om du planerar för hårfön osv.